Tuesday, January 6, 2009

BERSAMA ANAK-ANAK YATIM DI MALAM ASYURA

Malam tadi saya mulakan 10 Muharram 1430 H (Asyura) bersama dengan anak-anak Yatim Yayasan al-Ijabah, USJ 4, Subang Jaya. Saya tiba di rumah sahabat saya ustaz Amin lebih kurang jam 8 malam. Saya singgah di stesen minyak untuk berbuka puasa dan kemudian singgah solat maghrib di Masjid An-Nur USJ 4. Setelah maghrib saya terus ke rumah anak-anak yatim. Sampai saja di situ anak-anak yatim beserta tetamu yang hadir sedang menikmati bubur asyura. Saya yang baru sampai turut dijemput menikmati bubur asyura. Sangat sedap rasanya kerana terdapat pelbagai ramuan di dalamnya. Sementara menunggu masuknya waktu Isyak saya bersembang dan berkenalan dengan beberapa orang anak yatim yang baru masuk di situ. Apa yang pasti anak-anak yatim di situ bertambah ramai dari biasa. Kami solat isyak berjemaah. selesai solat Isyak, sahabat saya ustaz Amin memulakan majlis bacaan Maulid dalam bahasa melayu diselangi alunan burdah dari suara anak-anak yatim. Tenangnya jiwa pada waktu itu mendengar bait bait nazam yang dibacakan. dalam ketenangan tersebut, saya dapati seorang dari anak yatim yang duduk disebelah saya menangis teresak-esak. saya mencelah bertanya kepadanya...Kenapa adik menangis? adik sakit ke? ..jawapnya dalam tangis.."saya rindukan emak saya...emak saya baik..dia tak pernah marah saya. Saya rindukan arwah ayah saya..." Pada waktu tu saya turut bersedih..terdetik dihati saya, kasihan budak ini. Walaupun usianya baru 8 tahun tapi dia mengerti erti rindu dan kasih. Hal ini mengigatkan saya yang pernah melalui saat begitu. Sebenarnya kehidupan seorang Yatim atau piatu tidaklah sama seperti insan-insan lain yang merasai kasih sayang dari kedua orang tua sewaktu kecil. Banyak perkara dari kecil sehinggalah dewasa kita akan lakukan dengan berdikari, termasuk sekiranya mempunyai masalah. Hanya kepada Allah tempat kita mengadu dan hanya Allah yang maha tahu perasaan insan-insan yang kehilangan kedua orang tua sewaktu kecil. Apapun saya bersyukur kerana anak-anak yatim yang ada disitu diberi perhatian dan kasih sayang yang sewajarnya dari insan-insan yang prihatin. Kepada Sahabat-sahabat saya yang menyumbang kepada majlis tersebut saya ucapkan terima kasih. Sumbangan tersebut telah saya sampaikan kepada Ibu ustaz Amin yang mengurus anak-anak tersebut . Semoga Allah memberi kebaikan kepada semua dan juga melipat gandakan rezeki diantara kita semua.

Adik Fahmi antara yang terkecil disitu berusia 7 tahun


Gambar sebelum solat Isyak. Kalau nak tau adik yang berbaju melayu warna biru yang saya maksudkan dalam cerita di atas. Seorang yang sangat happy diawal pertemuan menjadi seorang yang sangat sedih bila maulid dan burdah dibacakan..

Wajah-wajah anak-anak Yatim al-Ijabah


Wajah-wajah anak-anak Yatim Puteri
bersama Kak Nurhani Salwa
Bersama anak-anak Yatim yang saya anggap sebagai adik-adik saya
BERSAMA ANAK-ANAK YATIM DI MALAM ASYURA

YAUMUL ASYURA


Alhamdulillah..sekali lagi Allah beri kesempatan dan peluang kepada kita untuk dapat bertemu dengan Hari Ashura yakni pada 10 Muharram 1430 H. Ianya adalah salah satu hari yang sangat bersejarah dalam perkembangan agama Allah .Banyak hal istimewa yang terjadi.Tidak hairan jika Nabi Muhammad S.A.W menganjurkan umatnya untuk berpuasa pada hari itu. Pada hari Asyura telah berlaku beberapa pekara, sama sama la kita mengingatinya dan jadikan ia satu iktibar dan pengajaran bahawa Allah Maha Esa dan Maha Agung..AMIN. Antara peristiwa yang berlaku ialah ;

1. Nabi Adam as. diciptakan di syurga, taubatnya diterima oleh Allah,
2. Bahtera Nabi Nuh as. berlabuh di gunung Judi,
3. Allah membelah lautan melalui tongkat Nabi Musa as.,
4. Tentera Fir’aun ditenggelamkan,
5. Nabi Yunus as. dikeluarkan dari perut ikan paus,
6. Nabi Yusuf as. dikeluarkan dari sumur,
7. kaum Nabi Yunus diterima taubatnya,
8. Nabi Ibrahim as. dilahirkan dan selamatkan dari api,
9. Nabi Isa as. dilahirkan dan diangkat ke langit,
10. Nabi Ya’qub as. dipulihkan penglihatan matanya
11. Nabi Ayyub as. dihilangkan petaka yang menimpa dirinya
12. Nabi Daud as. diampuni oleh Allah.

Sebagai umat Islam kita dituntut untuk meraikan hari asyura ini dengan berpuasa sunat. iaitu pada 9 dan 10 Muharram atau pada 10 dan 11 Muharram.


Sabda Rasulullah s.a.w ;


"Orang2 Quraisy biasa berpuasa pada hari asyura di masa jahiliyyah,Rasulullah pun melakukannya pada masa jahiliyyah. Tatkala beliau sampai di Madinah beliau berpuasa pada hari itu dan memerintahkan umatnya untuk berpuasa." (HSR Bukhari 3/454, 4/102, 244, 7/ 147 Muslim 2/792, dll).


"Nabi tiba di Madinah, kemudian beliau melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari asyura. Beliau bertanya:"Apa ini?" Mereka menjawab:"Sebuah hari yang baik, ini adalah hari dimana Allah menyelamatkan Bani Israil dari musuh mereka, maka Musa berpuasa pada hari itu sebagai wujud syukur. Maka beliauRasulullah menjawab:"Aku lebih berhak terhadap Musa daripada kalian (Yahudi), maka kami akan berpuasa pada hari itu sebagai bentuk pengagungan kami terhadap hari itu." (HSR Bukhari 4/244, 6/429)"


Rasulullah ditanya tentang puasa Asyura, beliau menjawab:"Puasa itu boleh menghapuskan dosa-dosa kecil pada tahun sebelumnya."(HSR Muslim 2/818-819)


"Puasalah pada hari Asyura dan berpuasalah sehari sebelum dan setelahnya dan janganlah kalian menyerupai orang Yahudi."


Rasulullah berpuasa pada hari asyura dan memerintahkan berpuasa. Para sahabat berkata: "Ya Rasulullah, sesungguhnya hari itu diagungkan oleh Yahudi." Beliau bersabda:"Di tahun depan insyaAllah kita akan berpuasa pada 9 hb (Muharram).", tetapi sebelum datang tahun depan Rasulullah telah wafat." (HSRMuslim 2/798)


Dalam riwayat lain: "Jika aku masih hidup pada tahun depan, sungguh aku akan melaksanakan puasa pada hari kesembilan."(HSR Muslim 2/798; Ibnu Majah,Ahmad, Tabrani dll).


Beberapa Hadis di atas jelas menerangkan kepada kita mengenai tuntutan berpuasa sunat pada hari Asyura sebagai memuliakannya. Adapun cara yang dituntut ialah dengan berpuasa sehari awal atau sehari selepas hari asyura. Ianya bertujuan untuk membezakan puasa umat Islam dengan yahudi.


Selain itu kita juga dianjurkan melakukan beberapa amalan sunat pada hari tersebut seperti berikut ;


1. Melapangkan masa dan berbelanja kepada anak, isteri dan kaum keluarga

2. Memuliakan fakir dan miskin

3. Menahan Marah

4. Menunjukkan orang yang sesat dalam perjalanan

5. Menyapu atau mengusap kepala anak-anak yatim

6. Bersedaqah

7. Memelihara kehormatan diri

8. Mandi Sunat

9. Bercelak

10. Membaca surah al-Ikhlas 1000 x dengan ikhlas dan mampu

11. Solat sunat 4 Rakaat dengan 1 salam

12. Membaca "HasbiaAllahu Wa ni' mal Wakil, Ni'mal maula Wa ni'mannasir"

13. Menjamu orang berbuka puasa

14. Berpuasa sunat


setiap amalan yang dilaksana akan beroleh ganjaran dan hikmah dari Allah s.w.t.


DETIK 12 TENGAH MALAM 2009

Ya Allah jadikanlan Tahun Baru 1430 H dan 2009 M
sebagai peluang kepada kami untuk
memperbaiki kelemahan dan kekurangan diri..Amin


Selamat Ulangtahun Kelahiran untuk Dr. Kamarol

Alhamdulillah setelah selesai melaksanakan tugas di Kaunter LZS-PKNS lebih kurang 10 lebih malam , saya , sepupu saya Dell dan sahabat saya Adrus telah di ajak oleh Dr.Kamarul dan beberapa rakan yang lain untuk melihat suasana sambutan Tahun Baru 2009 di Sg. Besi berdekatan Tesco. Tiba detik 12 malam , bunga api yang cantik kelihatan dari bangunan berkembar Petronas KLCC. Ramai juga yang meletakkan kereta di bahu jalan kerana ingin melihat pertunjukan bunga api. Pertunjukan tersebut berlaku lebih kurang 10 ke 15 minit. Masing-masing diantara kami mengucapkan "Happy New Year 2009" dan ada yang bertanya apakah azam tahun baru. ... Bagi saya , Tahun baru sebenarnya adalah satu bentuk ruang bagi seseorang untuk memulakan kehidupan baru. kerana dengan ada tahun baru seperti awal Muharram sebenarnya memberi ruang kepada kita untuk merancang dan melaksanakan sesuatu yang positif dalam hidup kita. Apa yang penting, biarlah azam tersebut memberi seribu satu makna dan pengertian kepada kita. Yang telah berlalu jadikan iktibar dan pengajaran, yang mendatang pula perlulah dilalui dengan penuh keikhlasan. Dalam kegembiraan sebahagian besar orang menyambut tahun baru ...sesekali kita jangan lupa tentang betapa ramai lagi orang yang sedang melalui kesusahan diluar sana. Lihat saja saudara-saudara kita seagama yang melalui kehidupan yang penuh getir di Palastin. Sama-samalah kita berdoa semoga Allah yang maha berkuasa memberi keselamatan, penjagaan dan pemeliharaan kepada umat Islam di palastin. sedih sebenarnya bila mengenangkan keadaaan yang berlaku. ...setelah melihat pertunjukan bunga api walaupun dari jauh...saya dan kawan-kawan terus pergi ke Taman Melati Gombak untuk menikmati minuman. dah lama tak berjumpa. bila ada peluang berjumpa maka banyaklah cerita yang keluar. Apapun sambutan tahun baru 2009 disambut dengan cara yang sederhana bersama-sama kawan. Moga ukhuwwah berkekalan. ...pagi tersebut kami sampai ke rumah lebih kurang jam 2.30 pagi. bila sampai rumah mata pulak tak boleh tidur...maka saya dan sahabat saya Adrus bersembang sampailah ke Subuh. Banyak yang dikongsi...apa yang penting setiap apa yang kita lalui pasti ada hikmahnya. Saya teringkat kata-kata bekas bos (Bro.Shahran) saya 10 tahun yang lalu ; Sesungguhnya tiada apa yang lebih berharga melainkan dapat membahagiakan diri sendiri dan orang lain. Oleh itu teruskanlah keceriaan moga hidup ini akan lebih bermakna untuk semua." Kepada Dr.Kamarul diucapkan selamat menyambut hari lahir yang ke 3?. Semoga dipanjangkan usia dalam ketaatan dan dilimpahkan rezeki yang berkekalan..cepat pergi umrah dan haji..amin2.